Dialogul social din sistemul public de sănătate al României este parte a modelului democratic al Uniunii Europene. Consolidarea dialogului social este un obiectiv fundamental al Uniunii Europene, în formele și modalitățile evidențiate de Recomandarea nr. 1389/2023 a Consiliului Uniunii Europene privind consolidarea dialogului social. O condiție esențială pentru consolidarea dialogului social o constituie consolidarea capacității organizațiilor sindicale. Consolidarea capacității organizațiilor sindicale din sănătate include dezvoltarea durabilă și creșterea rezilienței acestora, respectiv obiectivele de consolidare indicate de Recomandarea Consiliului Uniunii Europene privind consolidarea dialogului social. Scopul consolidării dialogului social îl reprezintă dezvoltarea capacității partenerilor sociali de a lua decizii împreună, în interesul angajaților din sistem și al pacienților.
Pentru întreaga abordare strategică a FSSR este relevant faptul că una dintre semnificațiile devizei organizației, „Doar împreună reușim!”, indică necesitatea dialogului social drept condiție esențială pentru asigurarea calității serviciilor medicale și a calității vieții profesionale a profesioniștilor din sănătate.
Dialogul social înseamnă stabilirea cadrului de desfășurare a relațiilor de muncă, incluzând obligațiile angajaților și mai ales, drepturile acestora, de guvern împreună cu reprezentanții organizațiilor sindicale reprezentative, de angajatori împreună cu reprezentanții sindicatelor. Respectarea regulilor de dialog social de către guvernanți și angajatori este un indicator al măsurii în care aceștia respectă angajații din sănătate.
Pentru a putea avea un dialog social eficient, care să conducă la creșterea calității vieții profesionale a angajaților din sănătate și a calității serviciilor medicale și capacității de a le furniza, este nevoie de stabilirea unor proceduri specifice și a unor standarde de evaluare ale reușitei.
Buna funcționare a dialogului social necesită crearea procedurilor specifice
FSSR acționează pentru introducerea unor proceduri clare pentru a crește eficiența dialogului social, solicitând guvernanților transpunerea acestor solicitări în cel mai scurt termen. Un exemplu îl constituie Procedura de informare și consultare, CCMS incluzând deja necesitatea existenței acesteia.
FSSR solicită instituirea standardelor și criteriilor de evaluare a dialogului social
Evaluarea dialogului social este condiționată de existența unor standarde și criterii de evaluare, acestea permițând indicarea obiectivă a măsurii în care partenerii sociali respectă regulile dialogului social. Alături de indicatorii calității serviciilor medicale, stabiliți de ANMCS, și indicatorii specifici calității vieții profesionale, elaborați de FSSR, setul de indicatori specifici dialogului social din sănătate completează abordările specifice calității, oferind posibilitatea unei evaluări la 360° a calității în sănătate.