FEDERAȚIA „SOLIDARITATEA SANITARĂ” DIN ROMÂNIA

Una dintre direcțiile fundamentale de acțiune a FSSR este cea privitoare la recunoașterea și onorarea dreptului angajaților din sănătate la o recompensă justă și echitabilă. Ultimul deceniu ne-a furnizat o dovadă clară a faptului că o creștere a nivelului de justețe și echitate a recompenselor salariale acordate angajaților din sănătate determină atât creșterea capacității sistemului public de sănătate prin retenția profesioniștilor în sistemul public de sănătate cât și creșterea calității serviciilor medicale.

FSSR consideră că rolului social pe care-l au profesioniștii din sănătate trebuie să-i corespundă un status social adecvat. Transpunerea acestui drept esențial include o serie de măsuri specifice pe care delegații la Congres le afirmă public.

Noua lege a salarizării trebuie elaborată prin dialog social

Adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătății (în forma stabilită cu partenerii sociali), cu respectarea principiilor prevăzute în  anexa nr. 13 la CCMS. Noua lege a salarizării, partea privitoare la sănătate, trebuie elaborată împreună cu cele două federații sindicale reprezentative la nivel de sector, punctul de referință fiind forma deja negociată, iar nivelul respectării acestei condiții esențiale constituie cel mai important indicator al dialogului social.

Salarizarea angajaților din sănătate trebuie să respecte un set de principii esențiale

FSSR afirmă că doar existența și respectarea următoarelor principii și reguli oferă un nivel minim de garanție necesar pentru acordarea unor recompense juste și echitabile pentru profesioniștii din sănătate:

  • Respectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale proporțional cu inflația. Această măsură determină asigurarea unei creșteri reale a veniturilor salariale (creșterea puteri de cumpărare a salariilor) a angajaților din sănătate.
  • Raportarea coeficienților de ierarhizare a salariului de bază la salariul minim pe economie în plată.
  • Plata unei recompense corecte pentru asumarea unor riscuri prin lucrul în condiții de muncă deosebit de periculoase, vătămătoare, grele, deosebite etc., pentru sacrificiul personal și al vieții de familie pe care-l fac lucrând în ture și în zilele libere/de sărbători legale.
  • Raportarea sporurilor la salariul de bază în plată și plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază.
  • Introducerea salarizării suplimentare în funcție de performanță și de contribuția la buna funcționare/performanța unității.
  • Toți angajații din sănătate să facă parte din aceeași anexă a legii salarizării.

Mecanismele legale ale dialogului social trebuie utilizate pentru stabilirea tuturor drepturilor salariale

Respectarea dreptului la negociere colectivă și stabilirea drepturilor salariale prin negociere colectivă în cazul în care acestea sunt stabilite de legi între limite minime și maxime are caracter obligatoriu. Aceasta trebuie transpusă prin instituirea procedurii pentru stabilirea drepturilor salariale prevăzute de lege între un nivel minim și unul maxim, ce trebuie să fie aplicată atât la stabilirea sporurilor cât și la stabilirea salariilor de bază  pentru angajații încadrați pe Anexa nr. VII din legea salarizării.