Este necesară organizarea eficientă și finanțarea formării profesionale continue
FSSR consideră ca fiind anormale situațiile în care profesioniștii din sistemul public de sănătate ce au calitatea de angajați sunt obligați să-și finanțeze propria formare profesională continuă. Mai mult decât atât, atunci când eliberarea certificatelor de liberă practică este condiționată de îndeplinirea unor obligații aferente formării profesionale continue, suntem de fapt în situația îngrădiri accesului la libera exercitare a unei profesii.
Principala direcție de acțiune în domeniul formării profesionale continue o constituie asigurarea fondurilor necesare finanțării acesteia, ea incluzând Procedura de constituire a Parteneriatului pentru coordonarea formării profesionale continue, prevăzută deja ca necesară în CCMS.
Sprijinirea unităților privind planurile de formare prin intermediul Metodologiei privind elaborarea planului sectorial de formare şi planurilor de formare la nivelul unităților sanitare, constituie o altă direcție de intervenție, menită să eficientizeze atât modalitatea de elaborare a planurilor de formare cât și transformarea lor în realitate.
Sistemul sanitar are nevoie de creșterea calității formării inițiale și continue
Existența nivelului necesar de competență a profesioniștilor din sănătate este bazată pe formare, calitatea formării inițiale și a celei continue influențând în mod semnificativ calitatea serviciilor medicale.
Echivalarea competențelor
FSSR solicită utilizarea prevederilor legale în materia creditelor transferabile pentru echivalarea competențelor, de aplicare a acestor măsuri legale urmând să poată beneficia peste 80.000 de asistente medicale absolvente de postliceală.
Formarea în domeniul relațiilor de muncă și dialogului social participă la îmbunătățirea relațiilor de muncă și la creșterea calității vieții profesionale
Formarea profesională continuă trebuie să includă formarea în domeniul relațiilor de muncă și a dialogului social, aceasta participând în mod esențial la îmbunătățirea relațiilor de muncă. În egală măsură, este necesară introducerea formării în domeniul relațiilor de muncă și a dialogului social în formarea inițială, asigurând astfel posibilitatea creșterii capacității de încadrare a noilor intrați în sistem.
Înființarea Comitetului sectorial Sănătate este relevantă pentru adaptarea la noile realități ale pieței muncii
În condițiile în care legiuitorul a creat posibilitatea utilizării comitetelor sectoriale pentru a gestiona standardele ocupaționale și formarea profesională la nivelul unui întreg sector, FSSR consideră necesară înființarea Comitetului sectorial Sănătate, acesta devenind un cadru relevant pentru capacitatea de adaptare a formării la noile realități sociale și tehnologice.