Avem nevoie de o strategie de resurse umane adecvată
FSSR consideră necesară amplificarea abordării strategice a resursei umane din sănătate, crescând ponderea identificării pe baze științifice a problemelor și a preluării propunerilor pe care le-am înaintat la strategiile oficiale.
Resursa umană a sistemului public de sănătate este amenințată de o serie de riscuri, putând fi evidențiate cel puțin următoarele:
- Migrația profesioniștilor din sistemul public de sănătate. Prin migrație avem în vedere plecarea acestora atât în străinătate cât și în domeniul privat, ambele direcții constituind o amenințare severă la adresa capacității sistemului public de sănătate de a furniza serviciile medicale în cantitatea necesară și la standardele de calitate prevăzute.
- Distribuția demografică a profesioniștilor din sănătate. Alături de cunoscuta problemă a repartiției inegale pe criterii geografice a profesioniștilor din sănătate există un alt indicator demografic ce constituie o amenințare și mai mare la adresa sustenabilității sistemului public de sănătate: vârsta angajaților. Deoarece media de vârstă a profesioniștilor din sănătate este situată peste 50 de ani, este evident că sistemul public de sănătate este amenințat atât de ieșirile naturale din sistem cât și de scăderea eficienței transferului de experiență.
Este necesară trecerea la Managementul Resurselor Umane (MRU)
FSSR continuă să solicite renunțare la tradiționalul model de administrare a salariaților și trecerea la Managementul Resurselor Umane din Sănătate. Astfel, managementul eficient al relațiilor de muncă necesită trecerea de la Serviciul Resurse Umane, Normare, Organizare și Salarizare (RUNOS) la Managementul Resurselor Umane (MRU), menit să țină cont de calitatea pe care o au angajații de resursă esențială a sistemului, de specificul sistemului, de nevoile reale ale sistemului și ale celor care-i asigură funcționarea.
Calitatea MRU influențează calitatea serviciilor medicale
Cunoscut fiind impactul calității vieții profesionale a angajaților asupra calității serviciilor medicale, FSSR consideră necesară introducerea unor indicatori suplimentari ai calității managementului resursei umane în procedurile specifice ANMCS, precum și ai unora specifici relațiilor de muncă și dialogului social.
Este necesară adăugarea unor noi trasee profesionale și recunoașterea atribuțiilor informale
FSSR solicită completarea traseelor profesionale pentru o serie de categorii de profesioniști, conform noilor realități. Măsura include recunoașterea atribuțiilor informale ale unor profesioniști/categorii profesionale și introducerea acestora în atribuțiile profesionale oficiale, cu amplificarea traseului profesional.
Introducerea unor profesii specifice Sănătății pentru unele categorii de angajați TESA
Alături de aplicarea acelorași reguli de salarizare și recunoaștere, personalul nemedical/TESA are dreptul la existența unor profesii reglementate, acestea oferind un cadru adecvat de formare și activitate, asigurând totodată protecția împotriva presiunii și arbitrarietății solicitării conducerilor unităților sanitare.