FSSR consideră că România are nevoie de un sistem public de sănătate solid și eficient, capabil să ofere condiții de muncă profesioniștilor și servicii medicale de calitate pacienților, la standarde occidentale. El trebuie să fie protejat de efectele la distanță ale politicilor publice greșite prin creșterea ponderii acțiunilor bazate pe dovezi. De asemenea, finanțarea sistemului public de sănătate trebuie protejată prin stoparea fenomenului privatizării fondurilor publice de sănătate.
Înlocuirea sistemului malpraxis cu despăgubirea pacienților pentru prejudicii
FSSR solicită eliminarea sistemului malpraxis, care se dovedește ineficient atât pentru pacienți cât și pentru profesioniști, acesta trebuind să fie înlocuit cu un sistem bazat pe despăgubirea pacienților pentru prejudicii. Este necesar să trecem de la sistemul actual, centrat pe tendința de a culpabiliza profesioniștii din sănătate indiferent de situație și pe plata despăgubirilor de către angajați, la un model ce poate asigura atât identificarea erorilor de sistem și corectarea acestora cât și justa despăgubire a pacienților din fonduri special create.
Creșterea ponderilor utilizării procedurilor raționale de gestiune a situațiilor în care există resurse insuficiente
Această direcție de intervenție include introducerea procedurilor specifice momentelor în care resursele de tratament sunt insuficiente, eliberând profesioniștii din sănătate de situațiile în care trebuie să suporte povara unor decizii imposibile și de riscul de a fi victime ale blamului și culpabilizării indiferent de decizia luată.